Spaarnelanden
Spaarnelanden, Marc van Ham, projectleider
‘Met FFact werken we aan de vertaling van het Strategisch Plan Afvalstoffen naar de praktijk’.
De gemeente Haarlem stelde in 2016 een Strategisch Plan Afvalscheiding (SPA) op. FFact leverde hiervoor inhoudelijke input samen met Spaarnelanden. Het plan bevat een nieuwe strategie en uitvoering voor afvalscheiding en grondstoffenmanagement. Vanaf 2017 assisteren wij Spaarnelanden bij de implementatie en de diverse businesscases. Ecotest fungeert daarbij als decision support tool. In 2022 moet de omslag naar de inzameling van 68% grondstoffen budgetneutraal zijn. De aanpak richt zich op omgekeerd inzamelen en in de toekomst mogelijk Diftar. Samen met het projectteam van Haarlem zijn diverse inzamelopties beoordeeld op grondstoffenbehoud, CO2-emissie en kosten. Landelijke ervaringen zijn hierin meegenomen. Uniek is dat de aanpak voor iedere wijk op maat is en CBS- en andere gegevens die per huishouden beschikbaar zijn, combineert.
Lees hier de evaluatie van dit project.
Meer informatie: spaarnelanden.nl
Nedvang
Nedvang, Marcel van de Grift, directeur
‘FFact assisteerde Nedvang en VNG bij de realisatie en herzieningen van het Uitvoerings- en Monitoringsprotocol (UMP).’
In 2008-2009 is het eerste UMP tot stand gekomen. Na de aanpassing van de wet- en regelgeving in 2013-2014 was in 2015-2016 een volledige herziening noodzakelijk. Het UMP 3.0 omvat onder andere het kunststof ketenbeheer in regie van de gemeenten en de afspraken over kwaliteit en vergoedingen tussen gemeenten, afvalbedrijven en het verpakkende bedrijfsleven. FFact coördinerende de totstandkoming van het UMP met verschillende werkgroepen en voerde redactie over de definitieve versie .
Meer informatie: umpverpakkingen.nl.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat, Emile Bruls, projectleider
‘Wij zijn enthousiast over het goede werk dat FFact leverde.’
In 2012 bleek dat veel textiel naar het buitenland gaat. Eindbestemming onbekend. De vraag resteerde wat het milieueffect zou zijn van het via een Green Deal inzamelen van meer textiel. De verwerking in het buitenland kon namelijk weleens minder goed zijn dan in Nederland. Daarom hebben we FFact gevraag om onderzoek te doen naar de eindbestemming. Het resultaat is de massabalans van het in Nederland afgedankt textiel. Het resultaat kwam tot stand door utistekende samenwerking met heel veel bedrijven in sector. Deze samenwerking heeft FFact uitstekend begeleid. Bedrijven zijn bijzonder open en cooperatief geweest en zijn daarmee in grote mate verantwoordelijk voor het onstane overzicht en transparantie. Wij zijn enthousiast over het goede werk van FFact. En we hopen dat dit rapport bijdraagt aan het hernieuwen van de energie voor het gezamenlijk sluiten van de textielketen.
Afvalfonds Verpakkingen
Afvalfonds Verpakkingen, Cees de Mol van Otterloo, directeur
‘De expertise en slagvaardigheid van FFact heeft ervoor gezorgd dat we een zeer snelle en geruisloze start hebben kunnen maken.’
In 2013 is het fiscale systeem voor de verpakkingen omgezet naar een private uitvoering door het Afvalfonds Verpakkingen. FFact assisteerde bij de geruisloze overgang van de verpakkingenbelasting naar een systeem voor de Afvalbeheersbijdrage. Zij ontwikkelde samen met het Afvalfonds Verpakkingen het uitvoeringsprotocol voor inzameling en recycling. FFact werkt hierin nauw samen met de medewerkers van het Afvalfonds en Nedvang om het beleid voor bedrijven, de werkprocessen, de communicatiemiddelen en het aangifte- en CRMsysteem vorm te geven. Daarna volgde de monitoring en praktische ondersteuning in de uitvoering.
Meer informatie: www.afvalfondsverpakkingen.nl.
RecyBEM
RecyBEM, Kees van Oostenrijk, directeur
‘ FFact helpt ons uitstekend in het onderhoud van een succesvol producentensysteem voor autobanden.’
“ Vanaf 2003 assisteert FFact de Vereniging Band en Milieu bij het ontwerp en beheer van het producentensysteem voor de inzameling en recycling van circa acht miljoen autobanden in Nederland. Resultaat is sinds 2004 een lean systeem van de uitvoeringsorganisatie RecyBEM. Het systeem werkt met een afvalbeheersbijdrage van producenten en importeurs en vrije marktwerking tussen inzamelaars en recyclers van autobanden. Regelmatig vragen wij FFact een marktonderzoek uit te voeren om bijvoorbeeld de kostprijs te bepalen. FFact houdt daarbij goed rekening met de individuele belangen van de marktpartijen. De adviezen van de afgelopen jaren zijn uitstekend en praktisch toepasbaar voor de hoogte van de afvalbeheersbijdrage en inzamelvergoeding voor de komende jaren.
In samenwerking met FFact hebben wij vanaf 2011 Ecotest voor banden geimplementeerd. Daarmee beoordelen we de duurzaamheidsprestatie van nieuwe innovaties in onze sector op CO2-emissie, grondstoffenbehoud en kosten. Ook geeft FFact juridisch advies. Bijvoorbeeld bij de totstandkoming van de Algemeen Verbinding Verklaring (AVV) voor de producenten en importeurs.
FFact ondersteunde ons met betrekking tot de ’Rubberfabels van Zembla’. De commotie rondom rubbergranulaat op sportvelden veroorzaakte veel onrust en emotie in Nederland. Mede dankzij de steun van FFact en Ecotest bij het ontrafelen van ‘feiten en ficties’ en de geruststellende conclusie van RIVM ‘veilig en zonder risico’ keerde langzaam het tij. ”
Kijk hieronder de animatie over hoe RecyBEM haar duurzaamheidsprestaties monitort met Ecotest.