Spaarnelanden

Spaarnelanden, Marc van Ham, projectleider

‘Ecotest is een belangrijke basis om een stap verder te komen op de CO2-Prestatieladder’

Ecotest is voor ons een decision support tool waarmee we een fundament hebben gelegd voor de thema’s: duurzaamheid, grondstoffenmanagement, ketenverantwoordelijkheid en circulaire economie.

Door het meten en zichtbaar maken van het eigen energiegebruik van onze gebouwen en het wagenpark hebben we een belangrijke basis gelegd voor de certificering op de CO2-Prestatieladder. Ook rekenden we met Ecotest de milieuprestaties door voor de verwerkingsketens van de grootste afvalstromen. Wij weten nu precies wat onze prestaties zijn bij inzameling, overslag, verwerking en recycling. Dat geeft vertrouwen bij besluiten om verder te verbeteren.

Ecotest geeft ons grip op alle onderdelen van de afvalketen. Zo zetten wij bij het aanbesteden van de verwerking van afvalstromen Ecotest in om verschillende aanbieders op ketenniveau met elkaar te vergelijken. Vooral ook bij strategische keuzes in de inzameling

Meer informatie: spaarnelanden.nl

Spaarnelanden

Spaarnelanden, Robert Oosting, directeur

‘Met FFact hebben wij binnen een jaar een geslaagde transitie naar meer klant- en resultaatgericht werken kunnen maken’.

De gemeente Haarlem veranderde per 2015 de wijze van contracteren. Ze stuurt marktpartijen nu aan op regiebasis. Spaarnelanden vroeg FFact om te assisteren bij het voldoen aan de nieuwe klanteisen en de transitie naar een marktgerichte organisatie. Dat verliep uitstekend. Er is zeer constructief gewerkt. Samen met de medewerkers is de omslag gemaakt van werken op frequentiebasis naar beeldgericht werken. Oosting: ‘De betrokkenheid van FFact in de transitie is een sterk punt. Daarbij zetten ze met de juiste timing de juiste mensen in. Flankerend zijn een kwaliteitssysteem op basis van ISO 9001:2015, ISO 14.001 en de CO2-prestatieladder geïmplementeerd. Tevens heeft FFact ons uitstekend geassisteerd bij het ontwikkelen van een nieuwe strategie voor betere afvalscheiding in Haarlem.’ Het evaluatierapport van dit project kunt u hier inzien.

Meer informatie vindt u op www.spaarnelanden.nl.

Stibat

Stibat, Joas van Lent, projectleider

‘De brede inzetbaarheid van Ecotest is extra belangrijk nu een circulaire economie steeds meer prioriteit krijgt binnen het afvalbeleid van de overheid.’

Stibat organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van afgedankte batterijen en accu’s in Nederland. Stibat zet Ecotest in om de inzameling, sortering en recycling zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk te laten verlopen. Dankzij deze test ontstaat een dieper inzicht in de gehele keten vanaf het moment van afdanken van batterijen en accu’s tot en met de recycling daarvan. Ecotest evalueert de prestaties op het gebied van de herwonnen grondstoffen, de vermeden CO2-uitstoot, toxiciteituitstoot en eutrofiëring. En zo kan er beoordeeld worden of de recycling plaatsvindt conform de EU-regels.

Nieuwe recyclers die zich bij Stibat aanmelden of bestaande recyclers die een nieuw proces ontwikkelen, voeren samen met Stibat eerst een Ecotest-innovatiescan uit. Via een monitoringsformulier worden er tijdens de innovatiescan de procesgegevens opgevraagd bij de recycler. Deze gegevens worden in het Ecotestmodel ingevoerd, met als resultaat: inzicht in de prestaties (recyclingefficiëntie, emissies en grondstoffen) van het onderzochte proces.

De brede inzetbaarheid van Ecotest is extra belangrijk nu een circulaire economie steeds meer prioriteit krijgt binnen het afvalbeleid van de overheid. Ecotest kan een belangrijke Europese standaard worden voor het meten van recyclingefficiency en emissies. Daarom blijft Stibat de toepassingen van de Ecotest verder ontwikkelen, ook in de toekomst.

Meer informatie: stibat.nl

Zaanstad

Zaanstad, Els Lenting, projectleider

‘FFact ontwikkelde samen met ons een ontwerp voor een fysiek grondstofcentrum waardoor we ons doel tot meer hergebruik kunnen realiseren voor grof huishoudelijk afval’.

De gemeente Zaanstad wilde al lange tijd de milieustraat verbeteren. Wij hebben met de gemeente kansen verkend om te onderzoeken of meer grondstoffen zijn terug te winnen. Na een analyse van mogelijke opties, is daarna samen met betrokken partners het best passende ontwerp opgesteld en uitgewerkt. Momenteel werken we aan de realisatie.

Meer informatie: zaanstad.nl

Afvalfonds Verpakkingen

Afvalfonds Verpakkingen, Cees de Mol van Otterloo, directeur

De expertise en slagvaardigheid van FFact heeft ervoor gezorgd dat we een zeer snelle en geruisloze start hebben kunnen maken.’ 

In 2013 is het fiscale systeem voor de verpakkingen omgezet naar een private uitvoering door het Afvalfonds Verpakkingen. FFact assisteerde bij de geruisloze overgang van de verpakkingenbelasting naar een systeem voor de Afvalbeheersbijdrage. Zij ontwikkelde samen met het Afvalfonds Verpakkingen het uitvoeringsprotocol voor inzameling en recycling. FFact werkt hierin nauw samen met de medewerkers van het Afvalfonds en Nedvang om het beleid voor bedrijven, de werkprocessen, de communicatiemiddelen en het aangifte- en CRMsysteem vorm te geven. Daarna volgde de monitoring en praktische ondersteuning in de uitvoering.

Meer informatie: www.afvalfondsverpakkingen.nl.

our customers